NewsroomGLR
GLR

Boekenweek: Het is leuker dan je denkt

Elk jaar vieren we in Nederland de boekenweek. Dat is een tijd waarin we literatuur in allerlei vormen eren en vieren. De boekenweek is heel geliefd bij mensen die van boeken houden, schrijvers en uitgevers. Het is een mooie kans om te laten zien hoe belangrijk lezen is en om het plezier van boeken te delen met veel mensen.

De boekenweek begon in 1932 toen een groep Nederlandse uitgevers bedacht om een campagne te starten om meer mensen aan het lezen te krijgen. Sindsdien gebeurt dit elk jaar. Meestal is het in maart en er zijn allerlei activiteiten, zoals lezingen, boekenmarkten en speciale aanbiedingen in boekwinkels.

Elk jaar heeft de boekenweek een speciaal thema. Vaak is er ook een schrijver die extra in de schijnwerpers wordt gezet als de ‘auteur van het jaar’. Het draait allemaal om literatuur en mensen aanmoedigen om boeken te lezen, te ontdekken en te waarderen.

Dit jaar, in 2024, viert de boekenweek opnieuw de Nederlandse literatuur. Het thema is “Verhalen van de Toekomst”. Het gaat over verbeelding, vooruitgang en hoe literatuur kan helpen om te denken aan mogelijke toekomstscenario’s. De schrijver die extra in het zonnetje staat tijdens de boekenweek is Ilja Leonard Pfeijffer.

Pfeijffer staat bekend om zijn mooie taalgebruik en de spannende verhalen die hij schrijft. Hij neemt lezers mee naar futuristische werelden waarin hij nadenkt over technologie, menselijkheid en de samenleving. Zijn boeken geven je een kans om na te denken over wat er allemaal mogelijk is in de toekomst.

Tips om Lezen Leuk te Maken voor Studenten

Hoewel de boekenweek een geweldige gelegenheid is om het lezen te vieren, is het belangrijk om het plezier van lezen het hele jaar door te bevorderen, vooral onder studenten. Hier zijn enkele tips om lezen leuk te maken voor studenten:

  1. Kies boeken die aansluiten bij interesses: Laat studenten zelf boeken kiezen die aansluiten bij hun interesses en hobby’s. Dit vergroot de kans dat ze geïntrigeerd raken door het onderwerp en meer plezier beleven aan het lezen.
  2. Leesclubs organiseren: Stimuleer het oprichten van leesclubs waar studenten samen boeken kunnen lezen en bespreken. Dit creëert een gevoel van gemeenschap en biedt studenten de mogelijkheid om verschillende perspectieven te delen. Om het Grafisch Lyceum is er ook een boekenclub. Meer informatie hierover kun je lezen op : https://www.mijnglr.nl/news-studenten/artikelen-algemeen/schrijf-je-in-voor-de-boekenclub
  3. Varieer het genre: Moedig studenten aan om verschillende genres uit te proberen, van fictie tot non-fictie, sciencefiction tot poëzie. Het ontdekken van diverse soorten literatuur kan het leesplezier vergroten en studenten helpen hun smaak te ontwikkelen.
  4. Gebruik technologie: Maak gebruik van audioboeken, e-readers en digitale platforms om het lezen toegankelijker te maken, vooral voor studenten die graag multitasken of onderweg zijn.
  5. Organiseer leesevenementen: Plan leesevenementen op school, zoals auteursbezoeken, boekenbeurzen of voorleessessies. Dit kan studenten inspireren en hen aanmoedigen om nieuwe boeken te ontdekken.

Geef het dus een kans, want lezen heeft enorm veel voordelen.

Related posts

Spanning tussen China en Nederland 

Quinten Jochems

Het MBO debat op het grafisch Lyceum

newsroomglr

Diploma in je pocket en de volgende stap 

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More