NewsroomGLR
newsroom

Waait het nu harder in Nederland dan vroeger?

Robert de Greef CC BY-SA

Het waait weer eens hard in Nederland. Het kan zijn dat je van je fiets ben gevallen of dat je iets verloren hebt door de sterke wind. Maar lijkt het nou alsof het steeds vaker en harder stormt en moeten we ons zorgen maken? 

Het is duidelijk dat het weer in Nederland steeds extremer wordt. En voor ons gevoel lijkt het alsof het in Nederland steeds vaker en harder gaat stormen. Toch is dit niet helemaal waar. In 2022 deed het KNMI een onderzoek in Eindhoven om de wind te meten tijdens alle vier seizoenen. Wat ze vonden is dat het juist steeds minder vaak en minder hard waait in vrijwel alle seizoenen. Dit is toch een verrassende ontdekking want je zou denken dat door klimaatverandering het juist harder en vaker zou waaien. Maar toch laat het onderzoek van het KNMI zien dat dit niet zo is. Wetenschappers denken dat het minder vaak en zwakker waait door de sterke toenamen van bebouwing in Nederland.  

Verschillende meningen

Toch zijn er andere bronnen die zeggen dat het juist vaker en harder waait in Nederland sinds vroeger. Zij zeggen dat door de opwarming van de aarde meer storingen ontstaan in de Atlantische oceaan. Deze storingen trekken dan over Nederland heen. Jij zal waarschijnlijk ook vinden dat het vaker en harder waait vooral in de kust gebieden. Maar toch laten de cijfers iets anders zien. Dus wie heeft gelijk? Waait het inderdaad minder vaak en minder hard in Nederland en zal dit ook zo blijven? 

Veel kunnen we nu niet zeggen. Met steeds sterkere veranderingen in het klimaat is het nog te vroeg om te zeggen dat de wind in Nederland meer zal afnemen. Voor nu kunnen we wel gerustgesteld zijn omdat dat het effect van klimaatverandering op Nederland en de wind nu nog vooral klein is. 

Related posts

NIEUWE TWITTERBAAS ZORGT VOOR CHAOS 

newsroomglr

Dalende bierverkoop in de Nederlandse biermarkt

Pepijn Stam

Kroning van koning Charles

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More