NewsroomGLR
GLRLifestylenewsroom

De mobiele telefoon is een dagelijkse gewoonte geworden 

Bron:

Misschien herken je jezelf hier wel in: je pakt je telefoon op om even snel door je sociale media te scrollen en legt hem vervolgens weer op een paar meter afstand van je. Een tijd later pak je je mobiel weer op om dezelfde routine te herhalen. Komt het al bekend voor? Je kunt dit een verslaving noemen. Deze verslaving om telkens sociale media te checken via je je mobiel, zit helemaal in ons systeem. Maar hoe komt dat en wat voor gevolgen kan dit hebben op ons leven?   

De smartphone is een wonderbaarlijke uitvinding die in onze huidige maatschappij gewoon niet meer weg te denken is. Je ziet in je ooghoek een melding van een bericht komen en wilt hem uit nieuwsgierigheid gelijk lezen. De nieuwsberichten die je tegenkomt kunnen natuurlijk handig zijn, misschien zoek je wel een baan en kan internet je allerlei vacatures tonen. Maar de tijd die je besteedt aan al die zoekopdrachten vergen veel energie van je. Deze routine gaat op den duur zichzelf automatisch alleen maar herhalen, en stoppen is niet zomaar een optie tenzij je telefoon kapotgaat. 

Allerlei gevolgen 

De gevolgen die deze verslaving met zich mee brengt kunnen onder andere zijn: je verleert je sociale vaardigheden waarmee je communiceert met andere mensen, je spreekt minder af met je vrienden, omdat je al via je telefoon contact op zoekt, je komt minder makkelijker in slaap omdat je te veel naar het licht van je scherm kijkt etc. 

Is er een oplossing? 

Wat kunnen we hier dan aan doen? Heel simpel een aantal acties ondernemen die de verslaving een beetje afnemen. De belangrijkste actie, is je meldingen uitschakelen van je apps. Hierdoor krijg je al veel minder de neiging om even je mobiel te checken op berichten. Een andere slimme actie is om met je vrienden af te spreken dat je alleen hun berichten checkt als het echt een noodzakelijk verzoek is. 

Wat kunnen we hieruit concluderen? Dat het niet onze telefoon is die zo verslavend werkt, maar de apps die we erop gebruiken.   

Related posts

Stage lopen op het Grafisch Lyceum Rotterdam

newsroomglr

Steeds meer psychische zorg nodig voor de jeugd.

newsroomglr

Bibliotheken voor iedereen: Kabinet investeert in beter bibliotheeknetwerk

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More