NewsroomGLR
GLRLifestyle

In October we wear pink 

De maand oktober staat in het teken van borstkanker. Heel Nederland kleurt roze om de mensen die de diagnose hebben (gehad) te ondersteunen. Dit is belangrijk want 15.000 vrouwen krijgen jaarlijks de diagnose borstkanker (dat is 1 op 7).  

Pink Ribbon 

Pink Ribbon bestaat volgend jaar 20 jaar (!) En is in het leven geroepen Om vrouwen met borstkanker te steunen en voor het financieren van borstkankeronderzoek en aan borstkanker gerelateerde projecten. Er loopt nu ook een onderzoek om in bepaalde gevallen een minder uitgebreide behandeling te geven. Zo wordt er onderzocht of bestraling na chemotherapie altijd nodig is, of dat dit in bepaalde gevallen weggelaten kan worden. Dit kan ervoor zorgen dat de kwaliteit van leven beter is na behandeling. De vooruitzichten van de onderzoeken gaan enorm goed; 9 op 10 vrouwen is na 5 jaar nog in leven. Maar het betekent nog steeds dat er voor die 1 op 10 nog meer onderzoek gedaan moet worden om hun ook deze kans te bieden op overleven. 

Zelfcompassie & ondersteuning 

“Als je lief bent voor jezelf leer je je lichaam goed kennen”. – Linda Sumner, Pink Ribbon.  Het thema van dit jaar staat in het teken van zelf liefde. Daarom is de Pink Ribbon-armband dit jaar omgedoopt tot ‘de omarmband’, om alle vrouwen die hiermee te maken hebben (gehad) te omarmen. 

Symptomen & zelf onderzoek 

Als je goed voor je lichaam zorgt herken je snel als er iets niet goed zit, zoals symptomen die kunnen duiden op borstkanker. Deze leer je kennen omdat je je lichaam ziet veranderen als je goed voor je lichaam zorgt. Het bekendste symptoom is het knobbeltje in de borst, maar denk bijvoorbeeld ook aan; ingetrokken tepel(s), deukje in je borst en vocht uit de tepels. Dit zijn allemaal signalen dat er iets mis kan zijn. Als je zoiets merkt is het belangrijk om het te laten checken! Over het algemeen geldt; hoe eerder je het laat checken, hoe beter het vooruitzicht.  

Ris van der Weiden 

Related posts

Schoolkantine op het Grafisch Lyceum veel gezonder! 

newsroomglr

Test je kennis over gezondheid

newsroomglr

Kroning van koning Charles

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More