NewsroomGLR
GLRnewsroom

Spanning tussen China en Nederland 

Bron: Quinten Jochems

Nederland beschuldigt China van het hacken van de Nederlandse computernetwerken, maar China ontkent krachtig alle beschuldigingen van cyberspionage op Nederlandse computernetwerken, met name het ministerie van Defensie. In een persverklaring op de website van de Chinese ambassade in Nederland noemt een woordvoerder de aantijgingen “kwaadaardige speculaties en ongegronde beschuldigingen.” 

De ontkenning volgt op een rapport van de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst), waarin beweerd wordt dat China verantwoordelijk is voor het infiltreren van een computersysteem van de Nederlandse krijgsmacht. De Chinese ambassade benadrukte dat China zich altijd “krachtig” verzet tegen cyberaanvallen en geen enkel land of individu via Chinese infrastructuur illegale activiteiten zal uitvoeren. 

De MIVD meldde dat China spionageactiviteiten uitvoerde via ‘malware’, verpakt in de cyberbeveiliging van het bedrijf Fortinet. Het ging om een losstaand computernetwerk binnen de krijgsmacht dat werd gebruikt voor ongerubriceerde Research and Development (R&D). De Chinese hackers slaagden erin toegang te krijgen tot ongeveer vijftig computers, maar volgens de MIVD werden geen militaire geheimen veroverd. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor de publicatie van het MIVD-rapport de verontwaardiging overgebracht aan de Chinese ambassadeur. Het ministerie benadrukte het belang van communicatie en samenwerking, terwijl het ook duidelijke grenzen aangaf. De technische analyse van het incident is gedeeld met EU- en NAVO-partners om de collectieve weerbaarheid te versterken. 

Het openbaar gemaakte rapport van de MIVD via het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is opmerkelijk omdat het voor het eerst de werkwijze van Chinese staatshackers onthult. China blijft echter bij zijn standpunt, tegen “kwaadaardige speculaties” en benadrukt zijn inzet tegen cybercriminaliteit. De situatie benadrukt de voortdurende zorg over wereldwijde cyberveiligheid en onderstreept het belang van internationale samenwerking om deze dreigingen aan te pakken. 

Related posts

De Complotcast

newsroomglr

‘Ik ben wel hetero, maar op 9 december draag ik paars!’ 

newsroomglr

De avonturen van de eerste halve finale op dinsdag 7 mei!

Nyssa de Ruiter

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More