NewsroomGLR
klimaat

Orka’s ontsnappen aan ijsdood: Opluchting na dramatische situatie

De groep orka’s die vastzat in het ijs voor de kust van Japan, lijkt aan een dramatisch einde te zijn ontsnapt. Lokale autoriteiten melden dat de orkafamilie, inclusief enkele baby’s, veilig lijkt te zijn. 

De dieren zaten vast in kilometers drijfijs, er was grote bezorgdheid over hun lot. Gelukkig werden ze opgemerkt door een lokale visser, die de kustwacht inschakelde om te helpen. De orka’s konden hun kop uit een klein gat in het ijs steken om te ademen. Onder hen waren er zelfs babyorka’s, die extra kwetsbaar zijn. 

Maar hier komt het goede nieuws: gisteravond werd gezien dat ze zich verplaatsten naar veiliger wateren. Vanochtend werd er nog naar hen gezocht, maar ze lijken spoorloos verdwenen te zijn. Gelukkig denken de autoriteiten dat ze veilig zijn ontsnapt, waarschijnlijk doordat scheuren in het ijs groter werden en hen een weg naar vrijheid boden. 

Hieruit blijkt maar weer hoe krachtig en veerkrachtig deze dieren zijn. En het is een opluchting, vooral na de tragedie in 2005 toen orka’s vast kwamen te zitten in het ijs en de meesten het niet overleefden. 

Ookal is het nog niet duidelijk of de orka’s veilig zijn, wordt er verwacht dat deze dieren weer vrij zijn en kunnen genieten van de vrijheid in de oceaan.  

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More