NewsroomGLR
GLRnewsroom

‘Inflatie in Nederland stijgt naar 3,2% in januari’

Bron: Wikimedia Commons
Bron: Wikimedia Commons

Het leven wordt weer duurder voor iedereen en dus ook voor studenten. Volgens de recente cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) is het leven in Nederland in januari 3,2% duurder geworden. Deze berekening laat zien dat de inflatie in slechts één maand tijd met 2 procentpunten is gestegen; in december was de inflatie nog 1,2%. Een enorme stijging, waardoor het dus weer moeilijker wordt om als student rond te komen.

Het inflatiecijfer geeft aan dat de prijzen van diverse producten en diensten in januari ruim 3% hoger waren dan een jaar geleden. Vooral voedingsmiddelen, dranken en tabak stegen met meer dan 4%, terwijl diensten bijna 5% duurder zijn geworden. Gelukkig daalde de tarieven van gas, elektriciteit en stadsverwarming wel iets.

De ECB (Europese Centrale Bank) is sinds juli 2022 bezig de inflatie tegen te gaan door de rentetarieven stapsgewijs te verhogen. Tien rentestappen later staat de basisrente op 4%, wat effect heeft op diverse marktrentes zoals leenrente, hypotheekrente en spaarrente. De hogere rente moet ervoor zorgen dat er minder geld wordt uitgeven, wat de vraag naar producten en diensten kan verminderen en ervoor zorgt dat de prijzen zakken.

Het CBS heeft gezegd dat het getal dat laat zien hoeveel de prijzen van dingen omhooggaan een beetje verward is. Dat komt omdat ze sinds juni vorig jaar op een nieuwe manier kijken naar de prijzen van energie. Ze hebben deze nieuwe manier ingevoerd om beter te kunnen begrijpen hoeveel dingen kosten. Hoewel deze aanpassing ervoor zorgt dat de getallen nu nauwkeuriger zijn, zal het nog tot juni van dit jaar duren voordat alles weer helemaal normaal is en het effect van de nieuwe manier van berekenen helemaal weg is.

Related posts

Meer vrouwen in bedrijven, maar mannen de baas

Floor Vos

MBO’ers verdienen meer loon dan menig HBO’ers 

newsroomglr

Kan je lekker cashen door de verkoop van je organen?

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More