NewsroomGLR
Entertainment

Waarom lossen bonobo apen hun problemen op met seks en werkt het ook echt?

www.universiteitleiden.nl

Bonobo apen, de apen waarmee ons DNA voor 98,6% hetzelfde is, lossen onderlinge problemen niet op met vechten of moorden maar met seks. Hoe komt het dat deze apen in tegen stelling tot veel van hun soortgenoten problemen zo anders aan pakken?

Uit een onderzoek dat wetenschappers hebben gedaan in een reservaat in Kongo is gebleken uit de observatie van 350 conflicten tussen bonobo’s dat jongere bonobo apen in de buurt van het conflict een van de twee deelnemers uit het conflict kozen om te troosten. 

Waarom bonobo apen troosten door middel van seks is nog niet volledig achterhaald, wel lijkt het erop dat het hormoon testosterone een grote rol speelt in de omgang van de bonobo’s. Dit komt omdat vrouwelijke bonobo apen een hoog level testosterone hebben, net zoals bij hun mannelijke soortgenoten. Vrouwen zijn het dominante geslacht in de bonobo apen. Vrouwelijke dieren zijn vaak minder agressief dan mannelijke dieren, het zou goed kunnen dat de vrouwelijke bonobo apen met een tekort aan agressie en een handje vol aan testosteron hierdoor begonnen met het oplossen van problemen door seks i.p.v. woede. 

Hoewel de normale gang van zaken bij bonobo’s is om op een seksuele manier te troosten en stress te verlichten zit er ook nog verschil per bonobo of ze dat doen. Bonobo apen in het reservaat die daar als wees woonde waren minder snel geneigd om andere van hun soort te troosten, dit heeft te maken met een te kort komen in hun emotionele groei omdat zij door het verlies van ouder(s) hun troostende gedrag minder goed konden ontwikkelen dan bonobo’s die opgegroeid zijn met ouders die dat gedrag vertoonde. 

Dat de bonobo’s manier van troosten voor hun werkt blijkt duidelijk. Als een bonobo stress ervaart zal de aap zichzelf gaan krabben. Bonobo’s die getroost worden krabden hunzelf veel minder dan bonobo’s die een tijd niet getroost zijn. 

Als je kijkt naar het feit dat bonobo’s uit alle apen grotendeels ons DNA delen, zie je dus ook in de emotionele omgang dat ze erg op ons mensen lijken. Als wij mensen elkaar troosten geven we soms knuffels, we houden elkaar vast, bonobo’s nemen het een stapje verder.

Related posts

Rijbewijs halen als student, zorg voor de juiste rijschool! 

newsroomglr

Muziek release deze week

newsroomglr

Review ‘Niemand die het ziet’

Anne-Margriet Braam

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More