NewsroomGLR
GLRPolitiek

Help, ik ga stemmen!

22 september zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Als je nog nooit gestemd hebt kan dit erg ingewikkeld lijken. Er is zo veel informatie en uitleg dat het stemmen misschien wel te ingewikkeld gaat voelen. Want wat komt er nu allemaal kijken bij het stemproces? 

Hoe kies ik een partij?

Er zijn 29 partijen om uit te kiezen, maar hoe weet je welke partij voor jou de juiste is? Je hebt waarschijnlijk geen zin om het verkiezingsprogramma van elke partij door te spitten. Daarom is het belangrijk om voor jezelf te weten welke thema’s jij belangrijk vindt. Zo elimineer je al een hoop partijen voor jou niet relevant zijn. Zo kun je meer informatie achterhalen over welke standpunten je wel of niet steunt. Hierdoor is het makkelijker om een stemwijzer in te vullen. Een stemwijzer vraagt naar jouw mening over de belangrijkste standpunten van de verkiezingen, en geeft na het invullen aan welke partijen het meest bij jouw mening past. Als je hierna nog meer wil weten over jouw top 3 partijen, kun je een samenvatting bekijken van hun standpunten. EWmagazine heeft een artikel met daarin de standpunten opgesomd. 

Waar ga ik stemmen?

Er zijn de dag van het stemmen door heel Nederland stemlokalen. Het is handig om te kijken welke er voor jou het dichtstbij is. De stembussen zijn open van 07:30 tot 21:00.

Wat heb ik nodig?

Nu je weet op wie en waar je gaat stemmen heb je ook nog wat dingen nodig. Het is belangrijk dat je een geldig identiteitsbewijs mee neemt, dit kan een ID-kaart, paspoort of rijbewijs zijn. Ook neem je je stempas mee, deze heb je van tevoren in de post gekregen. 

Hoe moet ik stemmen?

Eenmaal aangekomen bij het stemloket kan het stemmen gaan beginnen. Je levert je stempas in en laat je identiteitsbewijs controleren. Vervolgens krijg je je stembiljet en ga je het hokje in. Hier kleur je het bolletje voor de naam van jouw gekozen persoon met het rode potloodje in. Nu kun je je stembiljet weer dichtvouwen en doe je deze in de stembus.

Nog tips?

Je kunt natuurlijk op de persoon boven aan de lijst van jouw gekozen partij stemmen, maar je kunt ook op een persoon lager in de lijst stemmen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om meer diversiteit in de Tweede Kamer te krijgen.

Praat er over de verkiezingen met de mensen om je heen als je daar behoefte aan hebt. Hierdoor zie je wellicht andere invalshoeken of verander je toch nog van mening. Blijf wel respectvol ook al ben je het ergens niet mee eens. 

Related posts

Prijzen stijgen enorm in de kantine

newsroomglr

Werken voor je statiegeld  

newsroomglr

‘Inflatie in Nederland stijgt naar 3,2% in januari’

Pepijn Stam

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More