NewsroomGLR
Entertainment

31 oktober: Halloween, waar is het eigenlijk ontstaan?

De dag van de kostuums, snoep en griezels: wie kent het niet.

Maar waar komt het eigenlijk vandaan? 

Keltische feest Samhain

Halloween is afkomstig van een Keltisch feest genaamd Samhain. Dit feest werd gevierd door de Kelten uit Groot- Brittannië en Ierland. Op 31 oktober vierde de Kelten hun variant op oud en nieuw. Vanaf 1 november zou de winter ingaan en dus ook het nieuwe jaar. Om dit te vieren staken ze vreugdevuren aan en deden ze naar verhoor ook menselijke offers. 

Ook geloofden Kelten dat de “deur” naar de onderwereld een stukje openstond. Waardoor zielen van onder andere doden terug konden komen. Om deze zielen te eren bereidden ze grote feestmalen en aten ze met zijn allen aan tafel. Er werden plekken aan tafel vrijgehouden voor de zielen van de overledenen. Maar omdat de deur openstond konden er ook slechte wezens zoals demonen de wereld inkomen. Om deze wezens af te schrikken zouden de Kelten zich eng verkleden. Vandaar de verkleed traditie tijdens Halloween. 

Trick or treat

Keltische jongens gingen vroeger langs de deuren om hout op te halen voor het vreugdenvuur. Later werd daar ook eten bij gegeven. 

Christenen bakten de avond voor Allerheiligen zielenkoeken. Kinderen en armen gingen daarom langs de deuren om deze te verzamelen. Voor iedere koek die gegeten zou worden werd er een ziel bevrijd uit het vagevuur. Die daarna zijn weg naar de hemel vond. 

Amerika 

Zo’n 150 jaar geleden kwam Halloween pas in Amerika en Canada terecht. Toen in de 19e eeuw veel mensen uit Groot- Brittannië en Ierland naar Amerika verhuisden kwam de traditie met hun mee. In de 20ste eeuw begon Amerika het over te nemen. Zij kwamen met de traditie om pompoenen uit te hollen. 

Related posts

Rijbewijs halen als student, zorg voor de juiste rijschool! 

newsroomglr

Rotterdam Street Culture Week

newsroomglr

Einde in zicht voor de stakende schrijvers

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More