NewsroomGLR
GLR

Winterdepressie; wat is het en hoe ga je dit tegen?

Veel mensen hebben er wel eens last van; een winterdepressie. In de wintertijd worden de dagen donkerder en grauwer en je kan je somber of depressief voelen. Maar wat is een winterdepressie nou eigenlijk precies? Hoe kom je ervan af en wat zijn de beste tips?

Wat is een winterdepressie en hoe kom je eraan?

Misschien herken je het wel, zodra het herfst of winter wordt, word je somber of ga je meer slapen. Dit noemen we een winter dip. Er is minder en zwakker daglicht in deze tijd van het jaar, waardoor je meer melatonine aan gaat maken. Melatonine is een stofje wat je hersenen aanmaakt om je slaperig te maken. Doordat er minder licht is blijft er melatonine in je lichaam aangemaakt, en blijf je dus overdag ook moeier.

Naast klachten zoals moeheid of somberheid, kun je ook minder plezier ervaren in activiteiten of het hebben van sociaal contact. Nisa uit R2B herkent zichzelf in deze klachten:’ Doordat het kouder wordt blijf ik zelf sneller thuis zitten. Als de zon zou schijnen zou ik meer zin hebben om iets te gaan doen met vrienden, maar door het weer blijf ik eigenlijk meer in mijn bed liggen. Ik merk wel dat ik hier niet vrolijker van word.’ 

Niet iedereen heeft last van een winterdip. Uit onderzoek van UMCG (University Medical Center Groningen) blijkt dat 3% van de Nederlanders elk jaar last heeft van een winterdepressie. Dus het is lang niet herkenbaar voor iedereen. ‘Voor mij is de winter een periode waarin ik mezelf herpak en doorzet voor de dingen die ik wil doen.’ Aldus redactiemedewerker student Ravi.

Wat kan je doen tegen een winterdepressie?

  1. Extra vitamines innemen

Doordat er minder zon is buiten, maakt je lichaam minder vitamine D aan. Extra vitamine slikken kan hierbij helpen. De aangeraden dosering vitamine D is 10 microgram per dag. 

  • Laat voldoende licht in je huis

Er is minder licht in de winter. De zon komt later op en gaat eerder onder. Maak daarom zoveel mogelijk gebruik van het licht wat er wel is. Doe de gordijnen open of ga een rondje buiten lopen. 

  • Zorg dat je je ergens op kan verheugen

Plan iets leuks in zoals een dagje naar een andere stad of naar de film. Op deze manier kijk je uit om leuke dingen te doen en ben je vrolijker in je dagelijks leven.

Related posts

Video: Making of wintergames op het grafisch lyceum

newsroomglr

Bibliotheken voor iedereen: Kabinet investeert in beter bibliotheeknetwerk

newsroomglr

Prijzen stijgen enorm in de kantine

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More