NewsroomGLR
Sport

De Grand Prix van Qatar: dat is alles wat je moet weten voor het weekend

Door Will Pittenger - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4492711

Dit weekend is het tijd voor de achttiende ronde van het kampioenschap. Na het verdwijnen van de kalender in 2022, zijn ze dit jaar weer terug op het Losail International circuit. Heb jij er ook zo veel zin in? Ik vertel je alles wat je moet weten in voorbereiding op het weekend. 

Losail International circuit

Het circuit in Qatar, liggend in het noorden van de hoofdstad Doha, is maar liefst 5.419 kilometer lang en telt 16 bochten. Het circuit is geopend in 2004 na in minder dan een jaar gebouwd te zijn door 1000 medewerkers. Dit circuit heeft ruim 55 miljoen euro gekost. De eerste race die er werd gehouden was de 2004 Qatar motorcycle Grand Prix. In 2021 was de eerste formule 1 race in Qatar, gewonnen door Lewis Hamilton. 

Sprint format

Dit weekend is een ‘sprint weekend’ waardoor de kwalificatie al op vrijdag is en er 36 extra punten worden verdeeld. Op de vrijdag wordt de eerste en enige vrije training gereden om 15:30. De kwalificatie begint om 19:00. Dit is de kwalificatie voor de race op zondag, het staat dus los van de zaterdag. Om 15:00 op zaterdag begint de sprint shootout en deze duurt 44 minuten. Dit is dus een verkorte kwalificatie voor de sprintrace die om 19:30 start. De top 8 in de sprintrace krijgen punten: p1 krijgt 8 punten, p2 7 punten, p3 6 punten etc. 

Coureurs

Nadat Daniel Ricciardo in Zandvoort zijn pols brak en geopereerd moest worden nam Liam Lawson het over. Na overleg bij het team Alpha Tauri, is besloten om Liam ook dit weekend weer te laten rijden. Dit wordt zijn vijfde race weekend. Ook gaan er nog steeds geruchten rondom Williams: Wie komt er in de stoel van Logan Sargeant in 2024? Na alle fouten die Logan heeft gemaakt, verwachtte iedereen dat hij vervangen ging worden. Maar na een post op het Instagram account van Williams sprak teambaas James Vowles de woorden “we want him to succeed, and we want him in the car next year.” Krijgt hij binnenkort dan toch een nieuw contract?

Related posts

Relatie tussen Ronaldo en Manchester United definitief verbroken? 

newsroomglr

Sportmodule Zaalvoetbal GLR 

newsroomglr

MATCHDAY| AS Roma-Feyenoord  

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More