NewsroomGLR
GLR

Alles over… fruit. Hoe goed is het eigenlijk voor je?

We kennen allemaal de gezegde wel: An apple a day keeps the doctor away. Maar hoe goed is fruit nou eigenlijk voor je? Waarom is het van belang dat we 2 stuks fruit per dag eten? Is bevroren fruit beter dan ‘vers’ fruit? En hoe zit het met fruit uit blik?  
 
Dat vertel ik je allemaal in ‘Alles over…’ waarin we het hebben over alle feiten en fabels rondom eten. Zo weet jij wat je in je strotje stopt!

Gedroogd fruit. Gezond of suikerbom? 
Gedroogd fruit bevat meer suiker. Dat komt omdat vrijwel bijna al het water wordt verdwenen door het droogproces. Dat betekend ook dat vitamine C verloren gaat. Dat is namelijk een vitamine dat opgelost kan worden in water en dan blijft er meer suiker over dan bij fruit dat niet gedroogd is.  

Is gedroogd fruit dan ongezond en moeten we het compleet vermijden?  
Nee, maar eet het met mate, vooral als je wilt opletten op je gewicht. De calorieën verdubbelen namelijk als het fruit gedroogd is omdat het suikergehalte hoger wordt. In gedroogd fruit zitten dan misschien wel meer suikers maar ook meer vezels én het is langer houdbaar. 
 
Gootsteenontstopper eten? 
Je hebt het vast wel eens gegeten. Fruit uit blik. Het is makkelijk, lekker zoet en bederft minder snel. Dan hebben we het echter wel over fruit op siroop. Dat siroop bestaat uit natronloog. Dat is een bijtend goedje om het fruit zo mooi gepeld te krijgen. Dat goedje wordt ook verkocht in de bouwmarkt. Crazy. 

Is fruit uit de vriezer minder gezond? 
Er wordt vaak aan ons verteld dat als je je fruit het verst eet dat het gezondste is. Dat is niet zo! 
 
Het fruit uit de vriezer kan namelijk verser zijn dna vers fruit. Dit is omdat het goed de tijd heeft gekregen om te rijpen, daarna schoon is gemaakt en in de vriezer wordt gedaan. Bij niet bevroren fruit moet het fruit vaak eerder van het land afgehaald worden omdat het fruit nog een lange tijd moet reizen voordat het in de winkel terecht komt. 
 
Het is echter niet zo dat je gewoon maar al het fruit in de vriezer moet gaan stoppen. 
Niet al het fruit kan namelijk (lang) de vriezer in.  
 
Fruit bewaren in de koelkast: Gaat het langer mee? 
Niet persé. Het ligt natuurlijk wel aan welk soort fruit, maar vaak is het zo dat als vers fruit langer dan 5 dagen in de koelkast ligt, het een grotere kans heeft op vitamineverlies dan diepvries fruit. 
 

Maar welk fruit en groente kan dan wel de koelkast in en welke kan je er beter uitlaten? Geen stress, we hebben het voor je op een rijtje gezet.

Bewaar dit lijstje goed voor als je weer naar de supermarkt gaat en fruit besluit te kopen: 
 

WEL IN DE KOELKAST NIET IN DE KOELKAST 
Gesneden fruit Citroen & andere citrusvruchten 
Zacht fruit (aardbeien, frambozen.) Banaan 
Druiven  
Appels  

Maar waarom kunnen die exotische fruitsoorten zoals banaan, citroen, en citrusvruchten niet de koelkast in?  

Deze fruitsoorten hebben last van iets genaamd koudebederf. Als dit fruit in een laag temperatuur terecht komen (onder de 7 °C)  gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten en ook valt de smaak af.  
 
 
Bio is all the hype. 
Je ziet het vast wel vaak voorbij komen: Fit girls op Instagram met hun biologische boodschapjes van de Ekoplaza, want bio is oh zo gezond en oh zo goed voor je. Maar is het ook echt gezonder dan niet biologisch fruit? Het korte antwoord is ja en nee. Op niet biologisch fruit worden namelijk geen chemicaliën gespoten om het zo bijvoorbeeld langer mooi te houden of te beschermen en kan het dus zeker zo zijn dat biologisch fruit wat voedzamer is en meer voedingsstoffen bevat. Maar, het verschil is niet reuze. Dus moet je je niet biologisch fruit gaan swappen voor de biologische variant? Dat ligt echt aan jou. 

Related posts

Dit weten we over het Eurovisie Songfestival 2024 

Nyssa de Ruiter

Buitenland excursie gecanceld 

newsroomglr

Een duikje in Azië in Amsterdam 

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More