NewsroomGLR
GLR

Bibliotheken voor iedereen: Kabinet investeert in beter bibliotheeknetwerk

Het kabinet werkt sinds 2023 aan het verbeteren van het bibliotheeknetwerk in Nederland. De bibliotheek is een belangrijke plek waar mensen kunnen leren, lezen, films kijken en cursussen kunnen volgen. Helaas zijn veel bibliotheken gesloten of hebben ze maar weinig boeken te leen. Om dit probleem aan te pakken, trekt het kabinet in 2024 maar liefst € 38,4 miljoen uit.

Met deze investering kunnen gemeenten subsidie aanvragen voor de oprichting van nieuwe bibliotheken of het verbeteren van bestaande collecties. Het doel is om een beter (online) bibliotheeknetwerk te maken, dat toegankelijk is voor iedereen, ook op Caribisch Nederland. Op deze manier wil het kabinet ervoor zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt om te profiteren van de voordelen die bibliotheken bieden.

Gelijke kansen voor alle leerlingen: Kabinet investeert in onderwijsprogramma

Om ervoor te zorgen dat elke leerling eerlijke kansen krijgt om zich te ontwikkelen, heeft het kabinet besloten om in 2024 € 324,1 miljoen beschikbaar te stellen voor het programma ‘School en Omgeving’. Dit programma richt zich op het creëren van gelijke kansen, ongeacht waar iemand woont, opgroeit of wat de ouders verdienen.

Met deze investering kunnen er meer buitenschoolse activiteiten worden georganiseerd en kunnen leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, deze ook daadwerkelijk krijgen. Denk hierbij aan hulp bij huiswerk, technieklessen en sportactiviteiten. Daarnaast wordt er € 51,8 miljoen vrijgemaakt voor ‘brugfunctionarissen’ op scholen. Deze functionarissen zorgen voor een goede communicatie tussen school, thuis en organisaties in de wijk. Ze helpen ouders en kinderen bij het vinden van de juiste ondersteuning, bijvoorbeeld door te zorgen voor een fiets zodat het kind zelf naar school kan gaan, of door te helpen bij het invullen van complexe zorgformulieren. Op deze manier kunnen leraren zich volledig richten op het lesgeven en kunnen leerlingen optimaal profiteren van hun onderwijs.

Gratis schoolmaaltijden: Overheid investeert in gezonde voeding op school

Sinds 2023 biedt de overheid gratis maaltijden op school aan voor leerlingen die dit nodig hebben. Dit initiatief is bedoeld voor leerlingen die thuis te maken hebben met spanningen of geldzorgen, zodat zij op school voldoende energie hebben en zich beter kunnen concentreren. In 2024 wordt er in totaal € 166 miljoen beschikbaar gesteld voor gratis schoolmaaltijden.

Met deze investering wil de overheid ervoor zorgen dat alle leerlingen de mogelijkheid hebben om gezonde voeding te krijgen, ongeacht hun thuissituatie. Door gratis schoolmaaltijden aan te bieden, wordt er bijgedragen aan een gezonde ontwikkeling en optimale leerprestaties van de leerlingen.

Het kabinet zet zich in voor gelijke kansen en toegankelijkheid in de maatschappij. Met deze investeringen in bibliotheken, onderwijsprogramma’s en gratis schoolmaaltijden hoopt het kabinet een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en het welzijn van alle leerlingen in Nederland.

Related posts

Telefoonverbod op Middelbare scholen: Een lastige keuze

Anass El Boutahiri

Sigaretten voor 28 dagen aan de kant!

newsroomglr

Goedkoper dan dit kan het niet  

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More