NewsroomGLR
GLR

Diep onder de grond: Redding van Mark Dickey 

Foto: Suleyman Cenk Iday

Met meer dan twee Empire State gebouwen diep, was deze reddingsmissie een ware test van moed. Zo’n 150 reddingswerkers hebben bijna een week lang gewerkt aan de redding van Mark Dickey, een Amerikaanse ontdekkingsreiziger. 

Mark is op 2 september alleen gestrand in de kilometer diepe Morca-grot, nadat hij ziek werd aan levensbedreigende maagproblemen. Organisatoren noemen het een van de meest gecompliceerde ondergrondse operaties ooit. 

Gelukkig zijn teams van gespecialiseerde speleologen erin geslaagd om Marks locatie te bereiken met cruciale medische voorraden. Maar hem eruit halen was nog een lastiger uitdaging.  

Zijn brancard moest door gevaarlijke nauwe, koude en natte gangen manoeuvreren en Mark moest soms op zijn buik kruipen om door de krapste doorgangen te komen. 

Mark: “Ik weet wel dat de snelle reactie van de Turkse regering om de medische voorraden te krijgen die ik nodig had, naar mijn mening mijn leven heeft gered. Ik was namelijk heel dicht bij de rand.” 

Mark Dickey, afkomstig uit New Jersey, is een ervaren speleoloog met meer dan 20 jaar ervaring. Hij is al 10 jaar instructeur bij de Amerikaanse National Cave Rescue Commission, waar hij verschillende cursussen grotredding geeft.   

Volgens de Hongaarse Grotreddingsdienst, die ook assisteerde bij de operatie, leidde hij de expeditie naar de Morca-grot sinds eind augustus. 

Foto: Suleyman Cenk Iday

Related posts

Liefde gaat door de maag?

Anne-Margriet Braam

Veiligheidsgevoel daalt: “Je bent hier niet meer veilig” 

Denise Naomi Jense

Spanning tussen China en Nederland 

Quinten Jochems

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More