NewsroomGLR
LifestylePolitiekRotterdam

Werken voor je statiegeld  

Het recyclen van plastic flessen, glazen flesjes en blikjes. In de afgelopen jaren kwam er op steeds meer ‘herbruikbaar’ materiaal statiegeld. Je betaalt dit statiegeld met als hoofdreden dat je het blikje of flesje recyclet, door deze in te leveren bij bijvoorbeeld je lokale supermarkt.  

De prijzen in Nederland stijgen steeds meer en op steeds meer producten komen statiegeld of extra kosten bovenop i.v.m. milieu compensaties. Dit zorgt er ook voor dat steeds meer mensen hun statiegeld inleveren, wat weer zorgt voor rijen voor de statiegeldmachines. Dit betekent dat, hoe meer mensen hun statiegeld inleveren, des te langer je met je plakzakken in statiegeldrij staat.  

De supermarkten zijn boos. Rijen blijven groeien en zelfs met een dagelijkse schoonmaak zijn veel machines onherkenbaar vies bij het eind van de dag. Verder moeten medewerkers de zak van de machine bijna elke 2 uur vervangen, wat eerst misschien drie of vier keer per dag was. Doordat de machine continue op gang is, is het ook lastig de machine te onderhouden, waardoor er of meer over-werkers, boze klanten of onderhoudspersoneel moet komen. 

De band is helemaal aangekoekt! Ik kan het niet schoonmaken want de band kan geen moment meer stoppen door de drukte. Ook de extra machine die we nieuw hebben ontvangen om exact dit probleem op te lossen, heeft geen zakken erbij geleverd gekregen, waardoor we alsnog maar één bruikbare machine hebben,” aldus medewerker VKK van een Albert Heijn in Crooswijk. 

Supermarkten willen een oplossing vanuit de overheid. Ze willen meer machines, op meer locaties, om hun medewerkers van de problemen die ontstaan door de drukte, te kunnen ontlasten en rust in de winkel kunnen houden.  

Ook klanten zullen baadt hebben bij extra machines. Zo hoeven ze minder lang te wachten en leveren ze ook sneller hun statiegeld-items in zodat er minder blikjes tegelijk ingeleverd hoeft te worden. 

Ik kan niet elke keer zolang wachten in de winkel! Ik heb mijn geld nodig voor mijn boodschappen en ik moet mijn kids ophalen in 10 minuten! Ik zou het graag ergens anders inleveren, maar dat kan gewoon niet, het is overal zo druk, als de machine al niet defect is,” laat een klant weten.  

De overheid doet nog onderzoek naar wat de beste mogelijke locaties zijn om deze machines te plaatsen. Mogelijke locaties, momenteel, zijn bijvoorbeeld metrostations en een tweede machine in de supermarkt, de laatste zullen supermarkten niet heel blij mee zijn.  

Related posts

Grauwe, natte zomers en een zomerse herfst 

newsroomglr

Verslaafd aan neusspray? Hierdoor komt het

newsroomglr

De Vegetarische Slager maakt een comeback in Roffa!

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More