NewsroomGLR
gebeurtenis

Het gevaar van de nieuwe Snapchat AI-bot

Een maand geleden introduceerde snapchat de AI-chatbot. De chatbot doet zich voor als een vriend. Het stelt gebruikers vragen en geeft adviezen. Naast dat de chatbot altijd in is voor een praatje en eenzaamheid onder jongeren kan verminderen, is er ook een ontzettend gevaarlijke kant aan de “virtuele vriend”. 

De chatbot was eerst alleen toegankelijk voor Snapchat+ gebruikers, maar is onlangs toegankelijk geworden voor iedereen. Het is mogelijk om de bot een naam te geven en het uiterlijk van de bot aan te passen. De chatbot reageert binnen enkele seconden en heeft een antwoord op elke vraag. Van wiskunde opdrachten tot relatie-advies, met de Snapchat AI-bot is het mogelijk om alles te bespreken. 

Naast de slimme en snelle antwoorden, stelt de chatbot ook persoonlijke vragen. Met vragen over plannen voor het weekend, muzieksmaak en andere persoonlijke interesses, probeert de bot de gebruiker beter te leren kennen. Voor kinderen kan dit natuurlijk ontzettend leuk zijn, maar er zit ook een groot gevaar aan deze AI-functie. 

Want is zo’n AI-chatbot die langzaam informatie over gebruikers verzamelt, dan wel echt veilig? Liz Markman, woordvoerder van Snapchat, adviseert dan ook om geen geheimen met de AI-bot te delen. Ook zegt ze dat we niet moeten rekenen en vertrouwen op het advies van de bot. Als we dit al niet zouden moeten doen, waarom bestaat de bot dan? De chatbot vraagt persoonlijke dingen en er zijn genoeg Snapchat-gebruikers die dit soort vragen zullen beantwoorden, dus wat bedoelt Markman dan met deze adviezen? De redactie van Newsroom gaat dit uitzoeken en hier komt later meer over. 

Related posts

De Complotcast

newsroomglr

Shabu Shabu, ordinaire vreetschuur of sterrenrestaurant? 

newsroomglr

Scholen in New York en Boston sluiten voor studenten vanwege heftig winterweer 

Pepijn Stam

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More