NewsroomGLR
GLR

Een goed alternatief voor de anticonceptiepil!

De anticonceptiepil brengt veel voordelen en nadelen met zich mee, natuurlijk is het fijn dat er een kleine kans is dat je zwanger wordt en dat je zelf kan bepalen wanneer je ongesteld wordt, maar zo zijn er ook zijn nadelen. 

Deze nadelen kunnen variëren van wat voller worden, de kans dat je de pil een dag vergeet te nemen, minder zin in seks en je wat depressiever voelen dan normaal. Ook ben je niet beschermd tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Dit zijn vaak ook dan de redenen dat vrouwen stoppen met de pil en een nieuw anticonceptiemiddel gebruiken. Zo heb je een spiraal, de prikpil, hormoonstaafje en natuurlijk een condoom. 

Maar, de voordelen zijn er natuurlijk ook. Als de pil echt zo slecht zou zijn, zou elke vrouw wel een ander middel gebruiken. Je wordt er regelmatig ongesteld van, want je kunt zelf plannen wanneer je dit wordt. Je menstruatie kan minder pijnlijk aanvoelen en je verliest minder bloed dan normaal. Als je besluit te stoppen met de pil, kan je daarna onmiddellijk zwanger worden. Dit zou met een spiraal of hormoonstaafje niet kunnen, deze zorgen namelijk drie tot vijf jaar lang voor onvruchtbaarheid. 

En daarbij, is de pil lekker makkelijk. Je neemt elke dag, rond dezelfde tijd, een pil en bent hierdoor onvruchtbaar. De stap om een spiraal of hormoonstaafje te laten zetten is toch wat groter. Een spiraal laten zetten doet, bij veel vrouwen, veel pijn. Dit komt omdat deze spiraal in je baarmoeder gezet moet worden, dit is natuurlijk niet heel prettig. Hetzelfde geldt met een hormoonstaafje, dit is een staafje wat in je arm zit. 

Maar stel je voor, je stopt met de pil, wat gebeurt er dan met je lichaam? Nou, je libido schiet om hoog, je stemmingswisselingen vallen weg, je valt hoogstwaarschijnlijk wat af en je kans op zwanger worden is weer een stuk groter, dit omdat je lichaam niet meer volgepropt zit met kunstmatige hormonen. 

Zit je niet echt te popelen om nu zwanger te worden? Dan kan je een kijkje nemen naar de andere opties! 

Zo bestaat er de prikpil, deze heeft dezelfde effecten als een anticonceptiepil alleen laat je deze elke 3 maanden prikken bij de huisarts. Door deze prik vindt er geen eisprong meer plaats en houden de spermacellen van een man dus minder goed vast aan het slijm van de baarmoeder, waardoor je dus niet bevrucht wordt. Een prikpil beschermt niet tegen soa’s. 

Hetzelfde geldt voor een hormoonstaafje, je krijgt geen eisprong en het slijm van de baarmoeder wordt dikker waardoor het zaad van de man er niet doorheen kan. Zo kan een bevrucht eitje zich niet vasthouden aan de baarmoeder. Dit staafje blijft drie jaar zitten, daarna wordt het door een arts verwijderd. Opnieuw beschermt dit anticonceptiemiddel niet tegen soa’s. 

De spiraal, misschien wel een van de bekendere anticonceptiemiddelen onder vrouwen. Al doet het zetten erg veel pijn, ben je wel vijf jaar beschermt tegen zwangerschap. En er is een grote kans dat je die vijf jaar helemaal niet ongesteld wordt! En dit anticonceptiemiddel beschermt opnieuw niet tegen soa’s.

En de bekendste, het condoom. Condooms beschermen tegen soa’s en zwangerschappen, en is samen met de pil eigenlijk wel de makkelijkste optie. Het is gewoon te kopen bij drogisten en supermarkten, en beschermt dus tegen eigenlijk alles!

Related posts

Foto’s Finale van Holland’s Best Drag Artist 2023.

newsroomglr

De lente komt eraan!

Marcel Okoń

Terug in de schoolbanken als 40-plusser?

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More