NewsroomGLR
GLR

Diploma in je pocket en de volgende stap 

Veel studenten zijn op dit moment druk bezig met de stagevoorbereidingen, of zitten zelfs al op stage. Dat neemt veel tijd in beslag. Maar er is ook aandacht nodig aan de tijd die daar na komt. Er zijn veel opties om te overwegen en kanten om op te gaan als je eenmaal je hard verdiende diploma hebt. Ga je werken, ga je je veder verdiepen in je studiekeuze, of ga je een hele andere richting op? Dit zijn moeilijke keuzes die vaak veel tijd vragen. En vaak heb je niet alle tijd om dit te beslissen. Maar er zijn uiteraard wel stappen die je kunt nemen om bij het antwoord te komen. 

Als eerste is het slim om te bedenken wat je met je diploma wilt. Ben je tevreden met het vak en wil je graag gaan werken? Dan is het vrij simpel. Je kan gaan zoeken naar een werkgever. Bedenk wat voor banen je allemaal kunt gaan doen en kies wat jij het liefste wilt. Maak vervolgens een keuze over de locatie. Wil je zo dicht bij huis mogelijk gaan werken? Of juist liever niet? Natuurlijk speelt de mogelijkheid van een baan vinden ook een rol. Is er bij jou in de buurt maar één vacature vrij, is de kans niet heel groot dat je wordt aangenomen als er veel sollicitaties zijn. Kijk daarom goed rond op verschillende plekken om voor jou de best mogelijke werkplek te vinden. 

Verdieping of andere richting 

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je liever nog niet gaat werken. Dan wordt het kiezen of je verdere verdieping in je vak wilt, of een hele andere richting op gaat. Als je blij bent met het vak wat je doet, kan je natuurlijk een volgende, verdiepende opleiding gaan volgen. Zo heb je later nog meer baan mogelijkheden en betere kansen. Of als je simpelweg nog geen zin hebt om te gaan werken kan een verdiepende opleiding een fijnere tijdsbesteding zijn. 

Niet iedereen is natuurlijk tevreden met hun vak. Het kan best zijn dat je jouw studie een leuke opleiding vond, maar dat je jezelf er geen baan in ziet hebben. Dan kan je altijd kiezen om een compleet andere richting op te gaan met een volgende opleiding. Wie weet heb je dit zelfs al van tevoren bedacht. Het kan natuurlijk best zo zijn dat je vanuit de middelbare niet elke opleiding mocht doen, een tweede diploma geeft dan betere mogelijkheden. Een voorbeeld hiervan is als je vanuit de mavo niet naar een hbo-studie mag. Je kunt dan besluiten eerst een mbo-diploma te halen om daarna wel naar het hbo te gaan.  

Welke richting  

Als je hebt besloten om een andere richting op te gaan, dan is de grote vraag welke richting je dan wel op gaat. Misschien weet je al lang wat je droombaan is, dan heb je geluk en heb je niet veel denkwerk te doen. Dit is echter voor de meerderheid van de mensen niet zo. Het kan ook zo zijn dat je nog werkelijk geen enkel idee hebt. Dan kan het best lastig zijn. Zeker als je binnen een korte tijd al aanmeldingen moet opsturen of als er een maximaal aantal aanmeldingen is.  

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het kiezen voor jezelf makkelijker te maken. Als eerste kun je scholen in de buurt of in je gewenste buurt opzoeken. Kijk op de websites van de scholen en lees door de opleidingen die ze aanbieden. Wie weet staat er iets tussen wat je interessant lijkt. Een andere optie is om open dagen of proeflessen te volgen. Zo kun je gelijk de school en de mensen in het echt zien, en kun je direct vragen stellen. Er zijn ook jaarlijkse scholenmarkten waar je een bezoekje aan kunt brengen. Vaak kan je je gratis online aanmelden en heb je de kans om veel scholen op een locatie te zien. En je kunt natuurlijk ook aan vrienden en familie vragen wat hun gaan doen en wat hun bij je vinden passen. 

Kortom, er zijn heel veel manieren om te beslissen wat je wilt doen nadat je een diploma hebt. Hulp en ondersteuning is overal waar je kijkt. Vraag aan mensen om je te helpen en doe online veel research. Zo kan je in no time je toekomst vinden. 

Related posts

Overprikkeling, speciale interesses en meer in dit interview met Zoë van Schaïk!

newsroomglr

Tweede halve finale, donderdag 9 mei 

Nyssa de Ruiter

Arctic Monkeys 5 en 6 mei Ziggodome

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More