NewsroomGLR
Lifestylemedisch

Schurftuitbraak onder studenten: dit moet je weten 

Bron: RIVM

‘s Nachts wakker liggen van de jeuk en rode blaasjes over je hele lichaam? Dan ben je misschien ook wel besmet met schurft. Het aantal besmettingen is nog nooit zo hoog geweest, vooral jongeren tussen de 15 en 24 hebben er last van. De GGD ziet al sinds 2012 dat het aantal besmettingen toeneemt maar, dit jaar is de hoogste piek ooit. Het is moeilijk om bij te zeggen hoeveel besmettingen er zijn omdat niet iedereen het meldt als ze besmet zijn. Schurft heerst in studentenhuizen omdat ze vaak met veel in een kleine woning wonen waardoor de schurftmijt zich snel kan verspreiden.  

Wat is schurft? 

Schurft is een huidaandoening die zeer besmettelijk is. Het wordt veroorzaakt door de schurftmijt, een klein spinachtig beestje. De mijt graaft door de huid en laat daar eitjes achter. Door de eitjes krijgt de huid een allergische reactie en krijg je last van enorme jeuk en uitslag over je hele lichaam. Gevaarlijk is het niet, alleen wel enorm vervelend. 

Hoe krijg je het? 

Iedereen kan schurft krijgen. Hoe hygiënisch je ook bent, als je in contact bent geweest met iemand die besmet is, krijg je het waarschijnlijk ook. Het wordt dus vooral doorgegeven via huidcontact maar ook door ongewassen kleding en beddengoed van iemand die besmet is.  

Toch besmet?   

Als je toch besmet bent kan je een crème krijgen van je huisarts. Het is belangrijk dat je iedereen informeert met wie je in contact bent geweest, huisgenoten, bedpartners, vrienden en familie. Informeer ook je school en werk. Het is belangrijk dat jij en al je huisgenoten de crème tegelijk gebruiken om een pingpongeffect te voorkomen.  

Stop ook al je kleding en beddengoed in zakken voor 3 dagen zodat de schurftmijt dood kan gaan. En was alles op 60 graden. 

Tea tree olie helpt bij de jeuk. Doe een paar druppels in een spuitfles met water en spuit het op je bed, of smeer je lichaam in met de olie. 

Geschreven door: Donna Roskam

Related posts

Aandacht voor National Coming-Out Day 

newsroomglr

Goedkoper dan dit kan het niet  

newsroomglr

De Vegetarische Slager maakt een comeback in Roffa!

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More