NewsroomGLR
Lifestyle

Een katervrij weekend met deze tips 

Het weekend, zo heerlijk wanneer je de tijd hebt om te doen waar je zin in hebt. Die avonden die voor altijd lijken te duren en je het een na het andere drankje probeert. Dan is te verwachten dat je de volgende ochtend wakker wordt met een kater, jawel.  

En dan hebben we het niet over de soort kater die je kopjes geeft. Deze krijg je juist na te veel kopjes. Maar hoe kan dat nou? Alcohol bevat giftige stoffen en als je te veel ervan drinkt, kunnen deze een negatief effect hebben op het lichaam. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid, moeheid en een verminderde concentratie.  

Drinkbare oplossingen 

Je kan het zo gek niet bedenken, maar volgens Chinees onderzoek blijkt dat Sprite de beste remedie is tegen een kater in de ochtend. Het drankje zorgt ervoor dat de stoffen die de kater veroorzaken afbreken. Te gek toch, en nog lekker ook.  

Niet iedereen is er fan van, maar een glaasje melk voordat je de stad ingaat kan echt helpen tegen een kater. De melk bouwt een beschermend laagje in je maag waardoor je de alcohol beter kan verwerken.  

En als je dat dan toch bent vergeten, kan je als je terugkomt nog even een glas chocolademelk drinken. Dit helpt doordat het een vettig laagje achter laat waardoor je de volgende dag minder misselijk bent.  

Ontbijt om van bij te komen 

Voor veel mensen is het sowieso onderdeel van hun ochtendroutine, maar een lekkere bak koffie kan zeker helpen. Ondanks dat mensen denken dat koffie je uitdroogt, is het tegendeel waar. Naast dat je er energie van krijgt, zit er vloeistof in die helpt te hydrateren.  

Vaak is je lever het voornaamste slachtoffer na een avondje uit, je zou het niet verwachten maar eieren zijn dan echt je redding. In eieren zitten hardwerkende aminozuren zoals cysteïne. Cysteïne zal ervoor zorgen dat je minder hoofdpijn krijgt gedurende de dag, doordat het de stoffen afbreekt die vrijkomen in de lever door alcohol drinken.  

Een bakje yoghurt met banaan, best lekker toch. En het zit boordevol met kalium, een stof die flink wordt uitgeput doordat alcohol je lichaam dehydrateert.  

Als je graag fruit eet in de ochtend, wordt het ook aangeraden om een smoothie ervan te maken. Dit kan met allerlei soorten fruit en kruiden, die allemaal helpen tegen je kater. After all, “Let food be thy medicine and medicine be thy food”, zoals Hippocrates ooit zei.  

Drink water! En de kater komt later 

Zo heerlijk die drankjes, maar toch is het een wolf in schaapskleding. De alcohol die erin zit zorgt er namelijk voor dat je lichaam uitdroogt. En als je lichaam dan geen water meer heeft, neemt het het water uit je hersenen. Dit zorgt ervoor dat je wakker wordt met koppijn in de ochtend.  

Water bij de wijn, een erg Nederlands gezegde dat gaat over besparen. Daar doen we zeker niet aan in de kroeg. Maar toch, bespaar jezelf en drink wat water. Het is misschien niet heel lekker, maar toch wel aantrekkelijk om af en toe tijdens het stappen een glaasje water te drinken. Of in ieder geval voordat je naar bed gaat. Je zal het met me eens zijn wanneer je wakker wordt.  

Geschreven door: Femke Wagenaar 

Related posts

Echte kerstboom vs. plastic kerstboom: welke zijn “groener”? 

newsroomglr

Steeds meer psychische zorg nodig voor de jeugd.

newsroomglr

Grauwe, natte zomers en een zomerse herfst 

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More