NewsroomGLR
GLR

Pictoright informeert studenten over auteursrecht 

Op 6 oktober gaf Pictoright een lezing over auteursrecht. De lezing duurde een klein uurtje en werd gehouden op het Grafisch Lyceum Rotterdam. 

Auteursrechten 

Joanne Zwart van Pictoright kwam een lezing geven bij het GLR. In deze lezing vertelde zij van alles over auteursrechten. Er kwamen niet heel veel studenten, maar de mensen die kwamen waren wel erg geïnteresseerd. Het onderwerp auteursrechten is erg divers.  

Het is erg makkelijk om zelf rechten te krijgen. Stel je voor, je maakt een foto en een krant wil die gaan gebruiken. Officieel moeten ze dan eerst jouw toestemming vragen voordat ze deze foto überhaupt mogen gebruiken. Dan kunnen ze bijvoorbeeld contact met je opnemen om een bepaalde deal te bespreken. Dit kan gaan over een geldbedrag of promotie. Als dan de krant de volledige rechten over een foto heeft, mag de krant er alles mee doen wat de krant zou willen.  

Toch houd je deze rechten niet altijd. Als je doodgaat zijn de rechten nog tot 70 jaar na je dood geldig. De rechten zijn dan van de persoon die de rechten geërfd heeft. Daarna is her werk rechtenvrij. Dus als jij een mooie tekening hebt gemaakt en je bent al 70 jaar dood, dan mag iedereen deze tekening overal gebruiken.  

Verschillende rechten 

Er zijn behoorlijk wat verschillende rechten in de auteursrechtenwereld. Laten we de belangrijkste even doornemen.  

  • Collectieve rechten: wordt er een bepaalde foto van jou in een magazine gebruikt, dan kan jij hier later geld voor innen. Dit kan bjivoorbeeld organisaties als Pictoright voor je bijhouden. 
  • Reporecht: als iemand werk van jou kopieert, dan kun je er een vergoeding voor krijgen. 
  • Thuiskopievergoeding: dan krijg je een vergoeding voor werk dat je gemaakt hebt. Hierdoor kunnen de mensen die betaald hebben voor jouw werk legaal het werk downloaden.  

Als dit nu allemaal nog een beetje onduidelijk is, ga dan even langs de site van Pictoright via https://pictoright.nl  

Hier staat alles netjes nog wat uitgebreider uitgelegd.  

Geschreven door: 

Roy Coenradie  

Thijmen van ‘t Oosten 

Related posts

Tweede halve finale, donderdag 9 mei 

Nyssa de Ruiter

Het GLR is op zoek naar DJ’s

newsroomglr

Boekenweek: Het is leuker dan je denkt

Marcel Okoń

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More