NewsroomGLR
GLR

Introductie GSA op glr  

GSA staat voor gender and sexuality alliance. Maar wat houdt het nou in? GSA is simpelweg een verbond tussen allerlei seksuele oriëntaties, sekses en gender identiteiten en genderexpressies.  

Studenten komen en gaan. Zo is het GSA over de jaren heen ook wat verwaterd. Daarom heeft een leerling besloten het weer op te pakken en GSA weer actief te laten worden op het Grafisch Lyceum. Joost (die/hen/hun) is een 19-jarige student die op dit moment in hun tweede jaar zit van visual design.  

Wat heeft je geïnspireerd om GSA hier op te starten? 

Toen ik hier op school kwam miste ik heel erg dat er geen gender inclusieve wc’s waren. Ik kon ook niet echt uitvinden of ik me kon aanmelden bij de GSA. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat er geen actieve GSA meer was. In combinatie met dus de wc’s vond ik dat heel jammer en ben ik eigenlijk begonnen om daar iets aan te veranderen. Toen heb ik een groepje mensen bij elkaar geraapt en zijn we de paarse vrijdag gaan plannen.  

Het is nog geen grote groep, maar de mensen die helpen horen wel gewoon bij GSA. Ik werk nu met 2 à 3 mensen. Maar dat komt vooral omdat ik nog bezig ben met de basis van de GSA opzetten voordat er ook echt dingen georganiseerd kunnen worden. Daarom duurt het ook iets langer. Vorig jaar startten we heel chaotisch. We waren ons erg aan het verheugen en voorbereiden voor de paarse vrijdag. Toen hadden we weinig structuur in de GSA. Daardoor werd het best wel lastig om aan te geven wat iedereen moest doen. Taakverdeling was lastig om op te stellen.  

Mag iedereen het GSA joinen? 

Jazeker, het is echt wel iets voor iedereen dus mensen die zelf deel zijn van de LGBTQIA+ community maar alies zijn ook zeker welkom. Maar het is wel zo dat als er een bepaald event georganiseerd wordt die echt specifiek voor een bepaalde groep mensen is uit de community dan wordt het er wel bijgezet. Openbare events zoals paarse vrijdag, dat is echt gewoon voor iedereen. Maar er worden ook echt ruimtes gecreëerd voor een specifieke groep mensen uit de community. Dat is het doel dan. Maar iedereen is welkom alleen is het is wel belangrijk dat er ruimte is voor safe space waar mensen zich helemaal kunnen uiten.  

Is er een project waar jij momenteel mee bezig bent?  

Ja eigenlijk heel de GSA is nog wel een project omdat er gewoon nog niet heel veel is op het moment. Dus de basis leggen voor dat het echt langdurig doorgezet kan worden voor als ik op stage ben, dat mensen er nog mee doorkunnen. Dat het niet ineens wegvalt. Dus dat is opzich al een groot project. Verder ben ik op dit moment bezig met een experiment op voornaamwoorden. We hebben voornaamwoord polsbandjes gemaakt. Ben dat nu bij een selectieve groep studenten aan het testen. Het doel is om laagdrempelig een manier te bieden om elkaars voornaamwoorden te weten. Het normaliseren om het te vragen en weten van elkaar. Het ultieme doel van dit project is dat iedereen op school de kans krijgt om mee te doen aan dit project. Maar het kost even tijd om het goed op te zetten.  

Wat hoop je uiteindelijk te kunnen bereiken met GSA? 

Ik hoop dat de GSA mag groeien de komende jaar. Ook dat het verder kan groeien als ik er niet meer mee bezig ben. Dat mensen zich vrij en geaccepteerd voelen op school i.p.v. dat het alleen een motto is. Dat mensen het echt ervaren en dat er ook echt veilige plekken zijn binnen de school waar mensen zich kunnen uiten en dat de sfeer gewoon beter wordt. Dat mensen zich fijn voelen op school. 

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het GSA? Dan moet je zeker hun officiële Instagram gaan volgen voor de laatste updates!!  

Geschreven door: Aimy Dao 

Related posts

Klein maar fijn: City Hub Amsterdam 

newsroomglr

Zijn Nederlanders sensatiezoekers? 

newsroomglr

Het wordt niet iedere dag beter voor Jasper Rekers (BBB) 

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More