NewsroomGLR
newsroom

Een baby tijdens je studie! Wat nu?

Brrr… Het wordt al kouder buiten en we gaan al richting de wintermaanden. Dat betekent dat veel mensen ook weer tussen de lakens zullen kruipen met elkaar. Zodra dit fout gaat, kan dit grote gevolgen hebben. Vooral op jongere leeftijd is dit niet ideaal.  
Ken jij een tienermoeder of heb je hier zelf ervaringen mee? Dat is helemaal niet zo gek! 
Het gebeurt namelijk steeds vaker dat studenten zwanger raken op een jonge leeftijd. Veel studenten maken dit ook mee tijdens hun studie. Hoe kun je hier nou mee omgaan? 
 
 
De oplossingen voor tienermoeders 

Tienermoeder… Veel studenten huiveren al bij het idee. Natuurlijk is het behoorlijk heftig om op een jonge leeftijd een kind op te voeden. Sommige tienermoeders hebben daarnaast ook nog een studie. Dan zal de bal bij de moeder zelf liggen; gaat ze het kind houden of niet?  
Als de moeder besluit om het kind op te voeden, kan dat misschien in de weg liggen voor haar studie. Gelukkig zijn hier wel een aantal oplossingen voor, zodat geen enkele tienermoeder er alleen voor staat! 
 
 
Over de aanwezigheid op school gesproken… 

Over het opvoeden van een kind tijdens de studie, zijn er duizenden meningen. Dat zal je misschien ook niet verbazen. De één vindt dat de moeder bepaalde uitzonderingen krijgt tijdens de studie en de ander vindt dat ze er zelf voor heeft gekozen.  
Toch hebben scholen zorgplicht in deze situatie. De aanwezigheid op school zal tijdens de bevalling niet bepaald top zijn. Hierover kun je afspraken maken met de decaan van de school. Je hoort namelijk wel minstens die 80% aanwezig te zijn (met een aantal uitzonderingen). 
 
 
Helemaal in de wolken met DUO 

Eén ding wat zeker niet mag als school, is jou uitschrijven zonder dat jij hiervan afweet!  
Je kan het wel als advies meekrijgen tijdens het verlof. Natuurlijk mag je zelf ook beslissen of jij dit advies aanneemt of dat je het allemaal aan kunt.   
Mocht je daar nou voor kiezen? Dan krijg je geen studiefinanciering meer vanaf dat moment. Je zou wel een uitkering kunnen krijgen. De uitkering is trouwens niet het enige positieve nieuws…  
Zodra het kind geboren is, ben je natuurlijk al helemaal in de wolken. Daarbij zou je ook nog een toeslag bij DUO kunnen aanvragen, als het kindje op de wereld is gezet. 
Uiteindelijk valt er dus best een mouw aan te passen. Echter ligt de gehele beslissing toch bij de moeder…  

Auteur: Faye de Munck

Related posts

Examentips: Hoe ben je voorbereid op het examen 

Lenna van Honk

De GLR Newsroom pakt groot uit met een Launch Party! 

newsroomglr

‘Inflatie in Nederland stijgt naar 3,2% in januari’

Pepijn Stam

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More