NewsroomGLR
Rotterdam

Expositie straatintimidatie

Doe jij als je iemand op straat tegenkomt die seksueel geïntimideerd wordt? Sterker nog; wat doe jij als het bij jezelf gebeurt? Dat is helaas nog een vraag die wij onszelf moeten stellen. Al lijkt de vraag heel simpel, seksuele intimidatie wordt nog vaak over het hoofd gezien.  

Daarom vond wethouder Karremans (handhaving, buitenruimte en mobiliteit) het belangrijk om daar meer aandacht aan te geven. Hij heeft meegewerkt aan een expositie over straatintimidatie die te vinden is op het Kruisplein. Op woensdag 21 september is deze expositie officieel geopend.  

Newsroom vraagt wethouder Karremans naar het hoe en waarom achter deze expositie. 

Waarom koos u specifiek voor een expositie om uw bericht te delen met Rotterdam? 

”Omdat hier ontzettend veel mensen langslopen. We willen met deze foto’s die heel indringend zijn en de verhalen die nog indringender zijn, Rotterdammers een beetje stil laten staan bij wat seksuele straatintimidatie met mensen doet; wat ze ervan vinden. We doen het om mensen er over te laten nadenken en om onze boodschap over te brengen dat dit soort gedrag niet normaal is.” 

Zijn er nog andere maatregelen die u wilt gaan nemen om straatintimidatie te verminderen? 

”Jazeker. Strafbaarstelling vinden we belangrijk en er zijn nu al boa’s die trainen om het te herkennen zodat we daartegen kunnen handhaven als het eenmaal strafbaar gesteld is. Dat moet de Tweede Kamer doen. Dat kunnen wij in Rotterdam helaas niet doen. We proberen wel Den Haag achter de broek te zitten omdat we dat snel willen laten ingaan. Daarnaast willen we veel meer campagnes gaan maken, waarvoor we al druk aan het plannen zijn. Na de gemeenteraad verkiezingen begin dit jaar en is er een nieuw college van burgermeesters en wethouders gevormd. Toen is er afgesproken dat we 10x meer geld gaan uitgeven aan de aanpak van seksuele straatintimidatie.” 

Waarom vond u het belangrijk om de mensen in Rotterdam een stem te geven in uw expositie? 

“Omdat het heel veel Rotterdammers aangaat. Dit is niet een soort abstract probleem dat we als overheid hebben. Het is iets wat heel veel meiden en veel LHBTQIA+ community leden in de dagelijkse praktijk meemaken.” 

Wat hoopt u te bereiken met deze campagne? 

“Een stukje bewustwording. Al gaan er maar een paar mensen stilstaan om even dat verhaal te lezen en denken van ‘wow, dit is wel heel indringend’. Dit is inderdaad niet normaal en hopelijk draagt dat bij aan een grotere vorm van bewustwording in deze maatschappij. Dit soort gedrag is niet normaal en mogen we niet accepteren.” 

De expositie bestaat uit foto’s van mensen die vanuit hun beroep te maken hebben met slachtoffers van seksuele straatintimidatie. Hier vertellen ze wat meer over hun deelname aan deze expositie. 

Thyss nbwb Rotterdams onafhankelijke nachtraad 

(Foto: Sophie van der Linden)  

Waarom vond u het zo belangrijk om mee te doen aan deze expositie? 

”Het is heel belachelijk dat zoiets als straatintimidatie nog voorkomt in Rotterdam. Ik denk dat we op grotere problemen willen focussen, maar dit moet eerst worden opgelost. Het is zo simpel: Gewoon respect hebben voor elkaar.” 

Is dit uw eerste expositie waar u aan heeft meegedaan? 

”Wel de eerste keer dat ik met zo’n groot billboard middenin de stad met mijn gezicht sta.” 

Thyss vertelt dat hij het tof vindt om op zo’n groot billboard te staan: ”Het is natuurlijk met een heel serieus doel maar het is mooi dat ik er iets aan kan bijdragen.” 

Docent fotografie van het Grafisch Lyceum 

Waarom vond u het zo belangrijk om mee te doen aan deze expositie? 

”Het is natuurlijk altijd belachelijk om dit onder de aandacht te brengen. Want het mag niet zo zijn dat je je niet veilig voelt op straat. Ik ben docent van het Grafisch Lyceum. Ik werd door Gemeente Rotterdam benaderd of ze fotografen wisten die dit konden fotograferen. Twee van onze studenten hebben dit uiteindelijk gedaan. Dat het onder de aandacht gebracht wordt is heel tof. Dat het dan ook door middel van goede fotografie kan, is een win-winsituatie want dat maakt natuurlijk meer indruk op mensen.” 

Is dit de eerste keer dat u aan zoiets groots heeft meegedaan? 

”Ik ben als docent gekoppeld aan verschillende projecten waarbij er ook geëxposeerd wordt. Dit is dan wel in Rotterdam dus dat is wel grootschalig. Pas hebben we nog een andere reizende tentoonstelling door het land gehad met een ander project: het ”kind effect’’. Die was ook heel groot. Maar van Gemeente Rotterdam is dit wel mijn eerste.  

Iris & Marco roze en blauw 

(Foto: Sophie van der Linden) 

Waarom vond u het zo belangrijk om mee te doen aan deze expositie? 

”Wij vinden het belangrijk om te zorgen dat slachtoffers die onderdeel zijn van de LHBTQIA+ gemeenschap weten dat wat hen overkomt niet oke is. En dat ze het melden bij de politie. Dan moet je op een gegeven moment ook meewerken aan zulke projecten”. 

”Meneer Karremans vertelde aan het begin dat sommige mensen herkend gaan worden. Maar dat is niet de reden waarom we het doen. We doen het echt voor het doel en willen dat mensen weten dat ze terecht kunnen bij de politie op het moment dat ze te maken krijgen met straatintimidatie. En dat ze gebruik kunnen maken van de app die er is: De Stop App. Daar doen we het voor. Dat er een gezicht bij hoort dat is logisch. We doen dat met liefde, niet om mee bekend te worden. “ 

Veel slachtoffers vinden het nog moeilijk om naar de politie te gaan als ze te maken hebben met straatintimidatie 

”Dat is de reden waarom wij roze in blauw hebben. Een van de grote doelstellingen is om de drempel te verlagen voor het maken van een melding omdat veel slachtoffers denken: ”Oh wat mij overkomt dat hoort erbij”. Ik loop hier op vrijdag op de Lijnbaan en ik krijg de meest vreselijke ziektes naar mijn hoofd geslingerd. ”Want ik ben toch ook homo, ik ben toch ook queer”. Alleen wat wij zeggen bij de politie is: ”Je mag wel van die doelgroep zijn, maar dit hoort er niet bij”. Dus kom het vooral melden als je dat niet bij de reguliere politie durft te doen en weet dan altijd dat je bij Roze en Blauw terecht kunt.” 

Ben jij (seksueel) geïntimideerd op straat en vind je het nog moeilijk om het te melden? Dan kan je anoniem melding maken bij de StopApp. De gemeente gebruikt deze app om daders te lokaliseren en aan te spreken.  

Stopapp iPhone https://apps.apple.com/nl/app/stopapp/id1315028020  

Stopapp Android https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.gemeenterotterdam.stopapp&hl=nl&gl=US  

Geschreven door: Aimy Dao 

Related posts

Drie Vermisten na Hevige Knal en Grote Brand in Rotterdam: ‘Vrezen het Ergste’

Marcel Okoń

Beleef de Rave van Rotterdam 

newsroomglr

De stakingen zijn nog niet voorbij  

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More