NewsroomGLR
medisch

Patiënten met epilepsie zoeken naar oplossing voor het grote medicijntekort

Medicijnen (archiefbeeld)

Het medicijnentekort is een wereldwijd probleem. Ook mensen met epilepsie in Nederland hebben er steeds vaker mee te maken. Dit zijn de oorzaken en gevolgen van het anti-epilepticatekort. 

Oorzaken

De eerste oorzaak is dat Nederland een klein land is met in verhouding weinig inwoners in vergelijking met Duitsland of Frankrijk. Hierdoor is Nederland geen aantrekkelijke markt voor bedrijven.

Zorgverzekeraars kennen een ‘preferentiebeleid’. Hierdoor wordt bij sommige geneesmiddelen alleen het goedkope merk vergoed. Dat maakt het voor verkopers ook minder aantrekkelijk.

Vanaf ongeveer 2000 is de productie van medicijnen steeds meer overgeheveld naar landen als voornamelijk China en India. Vaak waren hierbij ook de kostenbesparingen het argument. De logistiek van de grondstoffen van medicijnenproductie en medicijnen zelf is hierdoor kwetsbaarder geworden. 

Gevolgen voor mensen met epilepsie

Het tekort aan de anti-epileptica kost de maatschappij veel tijd en geld. Apothekers, behandelaars, patiënten en verzorgers zijn meer tijd kwijt. Het geeft daarbij extra (zorg)kosten door de gevolgen van meer of ernstigere epileptische aanvallen. Bijvoorbeeld meer ziekenhuisopnames. En niet te vergeten, of extra kosten die de patiënt moet maken. Voor patiënten levert dit enorm veel stress op. Het is altijd onzeker of het medicijn op voorraad is.  Ook is er een kans dat een vervangend medicijn niet zo goed werkt als het medicijn dat de patiënt normaal slikt.

Related posts

Schurftuitbraak onder studenten: dit moet je weten 

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More