NewsroomGLR
GLR

De ramadan in het kort

De vastenmaand ramadan is begonnen. Miljoenen moslims wereldwijd doen eraan mee. 

De ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Deze kalender is op basis van de maan. De kalender die we in Nederland gebruiken is gebaseerd op de zon.

Moslims vasten vanaf de dageraad, dat is de periode voor zonsopkomst wanneer het al lichter wordt, tot zonsondergang. Het vasten verbreek je met een kort gebed, een glas melk en een dadel. Daarna volgt de iftar. Dat is een maaltijd.

De ramadan is een van de vijf zuilen van de islam. 

Je mag tijdens de ramadan geen seks hebben, niet bekvechten en je mag dus overdag niet eten en drinken. Ook bid je vaker dan de gebruikelijke 5 keer per dag. Daarnaast is het de bedoeling dat je tijdens de maand heel de Koran leest. De bedoeling is dat je je onder andere bewust wordt van je jezelf en van je daden en je beschermt jezelf op deze wijze tegen zonden.

Er zijn uitzonderingen. Je begint pas met vasten wanneer je de pubertijd hebt bereikt. Als kind doe je dus niet mee. Ook als je ziek, ongesteld of zwanger bent, of borstvoeding geeft, hoef je niet mee te doen. Je kunt dit compenseren door een maaltijd te betalen voor mensen in nood of voor geld te doneren voor een goed doel of je kunt de vastenperiode later in het jaar in halen.

Related posts

Schoolkantine op het Grafisch Lyceum veel gezonder! 

newsroomglr

Veiligheidsgevoel daalt: “Je bent hier niet meer veilig” 

Denise Naomi Jense

Diploma in je pocket en de volgende stap 

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More