NewsroomGLR
Lifestyle

Hebben topsporters ook last van menstruatieklachten? 

Je hoort er nooit wat over, menstruatieklachten bij topsporters. Toch hebben zij er ook last van. Jutta Leerdam is een paar weken geleden eerste geworden met schaatsen op de 1000 meter terwijl ze last had van menstruatieklachten. Later in een interview met NOS zei ze dat ze de dag van tevoren heel ziek was en ze was tijdens het interview bijna flauwgevallen. 

Maar als sporters er toch zoveel last van hebben, waarom hoor je er dan niks over? 

Onderzoek bij de sporters 

Er wordt niet genoeg onderzoek bij vrouwelijke sporters gedaan. Ongeveer 80% van de onderzoeken wordt onder mannelijke sporters gedaan, terwijl tijdens te spelen in Tokyo bijna de helft bestond uit vrouwelijke sporters.  

Sportarts in opleiding Merel Wielink zegt in een interview met NOS: “Vrouwen lopen wat dat betreft een beetje achter en menstruatie is dan ook nog een taboe, dus daar is nog minder over bekend. Dus ja, dat is wel iets wat mist in de medische kennis.”  

Anticonceptiepil 

Ongeveer de helft van de sporters gebruikt de anticonceptiepil. Dit doen ze vooral omdat je met de pil kan bijhouden wanneer je ongesteld ben.  

Volgens Paternotte en Wielink is dit toch niet een hele goede oplossing: “Met de pil kun je een menstruatie maken, een bloeding creëren, of je nu wel of niet goed in je hormonen zit” Paternotte zegt ook nog: “Je hebt dan niet meer in kaart of iemand ook uit zichzelf een cyclus heeft. Dan maskeer je eventuele problemen.” 

Kenniscentrum  

Merel Wielink en Paternotte hebben daarom een kenniscentrum opgericht waar sporters met gynaecologische problemen, onder andere menstruatieklachten, terechtkunnen. Tegelijkertijd doen zij dan onderzoek naar dit onderwerp. 

Meerdere (top)sporters hebben inmiddels aangeklopt bij het kenniscentrum. “Als we bijvoorbeeld signaleren dat iemand een negatieve energiebalans heeft en niet meer menstrueert, kunnen we daarbij helpen. En je kan je voorstellen: als je weer genoeg energie hebt, dan komt dat je gezondheid en prestaties ten goede.” Zegt Wielink. 

Geschreven door: Sophie van der Linden 

Related posts

Steeds meer psychische zorg nodig voor de jeugd.

newsroomglr

Uit de veren met onze playlist 

newsroomglr

De hiphop cultuur

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More