NewsroomGLR
cultuurPolitiek

De cancelcultuur steeds populairder 

Het lijkt wereldwijd steeds meer trending te worden in 2022, de cancelcultuur. We zien steeds meer bekende Nederlanders gecanceld worden, zoals Lil Kleine en Johan Derksen. Ook in het buitenland zien we dit voorkomen. Johnny Depp en Andrew Tate zijn daar goeie voorbeelden van. Wat is precies de betekenis van “iemand cancelen”, en wie bepaalt waarom iemand gecanceld wordt? 

Wat betekent “gecanceld worden”? 

Gecanceld worden betekent dat een persoon systematisch genegeerd en buitengesloten wordt. Dit gebeurt met mensen die een slecht imago hebben. Zo werd alle muziek van Lil Kleine van Spotify gehaald omdat hij zijn vriendin mishandeld heeft, en werd Andrew Tate verbannen van Social media omdat hij vermoedelijk slecht heeft gesproken over vrouwen. Het doel is dus om die persoon machteloos te maken. 

Wie bepaalt of iemand gecanceld wordt? 

Het proces “gecanceld worden” gebeurt vrij geleidelijk. We nemen als voorbeeld een rapper. Het begint met een paar personen die het niet eens zijn met een bepaalde tekst. Als steeds meer mensen dit gaan vinden, gaat de populariteit van de rapper omlaag. Dit zorgt voor minder volgers en minder inkomsten. Uiteindelijk wordt de rapper steeds meer beperkt tot dat zijn muziek carrière uit één spat. 

Is de cancel cultuur een slecht iets? 

Toch is er ook aardig wat kritiek op de cancelcultuur. Zo meldt Johan Derksen op BNNVARA: “Ik heb geconcludeerd: als je 20 jaar voor een radiostation werkt, en je doet 600 schouwburgen, en je glijdt één keer uit, en de cancel familie valt over je heen en je wordt overal geliquideerd, dan is er in Nederland geen plaats meer voor Johan Derksen.” De vraag is: kan er tegenwoordig te weinig door de beugel? Beledig je tegenwoordig niet iemand te snel? 

Geschreven door: Jarlo van der Vloed 

Related posts

Omtzigt stapt eruit

Marcel Okoń

Het wordt niet iedere dag beter voor Jasper Rekers (BBB) 

newsroomglr

“Ik ben geen nazi” aldus prins Bernhard lid van de NSDAP 

newsroomglr

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More