Vuurwerkvrije zones zijn plekken waar je geen vuurwerk mag afsteken. Gemeenten maken deze zones om overlast en ongelukken tijdens oud en nieuw te voorkomen. Je ziet altijd borden die aangeven waar het verboden is. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij ziekenhuizen, dierenasielen, woonwijken of in parken. Als je alsnog vuurwerk afsteekt bij deze zones, dan riskeer je een boete.
Noodzaak vuurwerkvrije zones
Er kwamen vuurwerkvrije zones om deze zones te beschermen. De eerste vuurwerkvrije zones werden in 2019 geïntroduceerd. Er zijn verschillende redenen voor vuurwerkvrije zones. Ten eerste kan vuurwerk erg gevaarlijk zijn en kan het zorgen voor ernstige verwondingen waardoor ziekenhuizen erg druk raken, er waren vorig jaar bijvoorbeeld 365 vuurwerkslachtoffers volgens Veiligheid NL. Ook raken dieren vaak sneller gestrest door de harde knallen. Huisdieren en ook wilde dieren, hebben hier last van. Verder kost de schade die vuurwerk veroorzaakt veel geld.
Gemeentes met zones
Er zijn inmiddels 130 gemeenten die vuurwerkvrije zones hebben ingesteld. In 2023 waren dat er nog maar 50. In grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is het aantal zones ook dit jaar weer gestegen.
Meningen
Niet iedereen is even blij met de vuurwerkvrije zones. Sommige mensen vinden vuurwerk een belangrijk deel van de jaarlijkse traditie. Anderen zien de zones juist als een goede stap om oud en nieuw veiliger en rustiger te maken.
Oplossingen
Om iedereen tegemoet te komen, hebben gemeentes oplossingen gezocht, zoals een grote vuurwerkshow.