Prinsjesdag is de dag waarop in Den Haag de plannen voor het komende politieke jaar bekend worden gemaakt. Dat gebeurt tijdens de Troonrede die wordt voorgelezen door de Koning. Zoals gebruikelijk lekken er weer veel dingen uit rondom de derde dinsdag van september en wij zetten het belangrijkste voor de student op een rij.
Geschreven door: Jessy Domenie
Er komt een nieuwe schijf voor de inkomstenbelasting met een lager percentage. Hierdoor gaan werkenden over het eerste deel van hun inkomen minder belasting betalen.
Het eerste kabinet van Dick Schoof is ook van plan om de energiebelasting omlaag te halen voor zowel huishoudens als bedrijven. Dat betekent voor jou dat je hoogstwaarschlijk minder hoeft te betalen voor de energie in je studentenwoning. Er is alleen nog niet bekend om hoeveel procent het zal gaan.
Als je graag naar het casino gaat, of graag op sportwedstrijden gokt, dan mag je fors meer gaan betalen aan de zo gehete kansspelbelasting. De verhoging van deze belasting stond al jarenlang op de planning en volgens bronnen wordt deze in dit politieke jaar fors omhoog gegooid. Waar je begin 2024 nog dertig en half procent aan belasting betaalde voor je kansspel zal dat waarschijnlijk 7,3% omhoog gaan.
Ook worden er plannen verwacht om een circulaire plastic-heffing in te voeren, die per 2028 in werking zou moeten treden. Deze heffing is bedoeld om het gebruik van nieuw (niet-gerecycled) plastic te belasten, met als doel de overgang naar een circulaire economie te bevorderen.
De zorgpremie gaat volgend jaar opnieuw omhoog, met bijna een tientje per maand. Het kabinet rekent komend jaar op een maandpremie van bijna 160 euro, meldt De Telegraaf. Voor volgend jaar wordt gerekend op een jaarpremie van 1900 euro. Tegenover de 1792 euro die voor dit jaar in de boeken staat. De gemiddelde maandpremie ligt nu net onder 150 euro en gaat komend jaar omhoog naar iets meer dan 158 euro.
Uit het plannen die het kabinet vrijdag heeft gepresenteerd is onder andere naar buiten gekomen dat de gratis schoolmaaltijden blijven. Deze maatregel werd in 2022 ingevoerd om kinderen uit arme gezinnen te helpen aan maaltijden op school . Het voortzetten van de maatregel stond niet in het hoofdlijnenakkoord, maar het kabinet heeft hier alsnog de portemonnee voor getrokken.